2002. feb 07.

Hegedűs a háztetőn

írta: Trezor atya
Hegedűs a háztetőn

Ki ne ismerné a filmet? Én is most néztem meg ki tudja hányadszor, de még mindig az újdonság erejével hatott. Bár az is lehet, hogy csak nem emlékeztem már rá... :)

banner-hegedusahazteton.png

Szóval ugye adott az 1910-es évek, egy ötgyerekes (mind lány) zsidó család és egy egész kis zsidó közösség egy kis faluban valahol Oroszországban. A hagyomány, a rend nagy úr, de a világ változik és szarik az emberek hagyományaira és megszokásaira. Ezt mutatja be a film a kis közösségen és a főszereplő, Reb Tevje életén keresztül. Nehéz dolog lányos apának lenni, pláne, ha öt is van belőle. Zűrös is a lányok párválasztása, de hogy ne legyen teljesen lezárva a film, marad még kettő, ezzel is jelezvén, hogy csak a filmnek van vége...

Vigyázni kell ezekre a filmekre, újra és újra meg kell nézni őket, hogy el ne felejtsünk valamit, vagy hogy újból megtanuljuk. Emellett marha jó színészek tök jó alakításokkal és fényképezéssel, meg minden.

Nem kell golyózápor és élet-halál harc a sárkánnyal a királykisasszonyért, hogy valaki tragikus hős legyen... és talán nem is mindig annyira tragikus, mint inkább emberi.

Szólj hozzá

mozi saját