2014. ápr 18.

A felkészült bürokrácia gyönyöre

írta: Trezor atya
A felkészült bürokrácia gyönyöre

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lakótelepi OTP fiók...

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lakótelep a munkahelyemnél, ahol volt egy OTP fiók. Régi lakótelep kis lakásokkal, egy szegénynegyed helyén épült (még régebben katonai kórház és fogolytábor), de ennek talán nincs jelentősége. Szóval modernizálták ezt a fiókot és kapott egy sorszámosztó gépet, színes-szagos érintőképernyő meg minden. Bár az érkezési sorrenddel sosem volt baj, nem járt oda olyan temérdek ember egyszerre, hogy ne tudják megjegyezni kik érkeztek őelőttük és kik őutánuk.

A fiókban valami csoda folytán épp nem volt sorbanállás, egy kuncsaft nem sok, annyi se volt, a pultok túloldalán négy hétfejű sárkány is tett-vett sürgölődött (akkortájt ügyintézőkként tengették napjaikat), plusz egy őr, aki a sárkányok kincsét védte. Ekkor történt, hogy a legkisebb fiú is elment befizetni a közös költségét, vállán tarisznyában hamubasült pogácsával. Előtte botorkált be egy 60-70 év körüli hölgy, aki látván a tátongó ürességet, figyelmetlenül rögtön meg is célozta az egyik pultot, mire kiszólt mögüle a hétfejű sárkány:

“Van sorszáma?”

— Hát az égiek áldják meg minden ügyintéző buksiját és segítő szándékú jószívét. Értem én, hogy használni kell azt a nyamvadt sorszámgépet, de nem bírta volna elmondani annak a szegény csoroszlyának másképp, valahogy emberibben, hogy most már húzni kell egy olyan számos lutrit (merthogy ugye már tudjuk, hogy a fogadási gyorsaságra ez nincs feltétlen hatással) akkor is, ha senki más sincs a sárkánybarlangban és mind a négy sárkány kedélyes ráérősséggel malmozik a pultjánál. Pontosan látta, hogy nem húzott sorszámot, tudta hogy alig lett még beszerelve az a parasztvakító berendezés. Ha annyit mondott volna ehelyett, hogy “Tessék húzni egy sorszámot is”, akkor se kopott volna ki a nyelvéből a pirszing. Pláne, hogy nem is volt neki olyanja.

Zárszóként ajánlanám egy korábbi bolyongásomat és egy klasszikus jelenetet, melyből kiderül, hogy a bürokrácia és a hozzá illő figyelmesség nem csak kishazánk életét nyomorítja meg:

Szólj hozzá

saját flashback