2014. aug 07.

Legenda [nyelv-játék]

írta: Trezor atya
Legenda [nyelv-játék]

az angol nyelvben vettem észre ezt az apró érdekességet

banner00a.png

Nálunk a "legenda" szó egyértelműen történetet jelent. Az angol nyelvben vettem észre azt az apró érdekességet (latinul, ógörögül nem tudok - bárhonnét eredjen is a szó), hogy a térképeken (grafikonon, ilyesmiken) a jelek értelmezésének külön hasábjára is a "legend" szót használják. És elkezdtem töprengeni, hogy is kapcsolódhat össze a két dolog (vagy két és fél, mert a történeti legendák alapján személyeket is illetünk e szóval, például mondhatnánk, hogy “Mick Jagger egy élő legenda”).
    Aztán persze amikor rájöttem a válasz(om)ra, akkor már szinte egyértelműnek tűnt a kapcsolat. Eszembe jutott ugyanis, hogy a legendák olyan történetek, mesék, mítoszok, melyeknél fontos, hogy nem elsődrangú kérdés, hogy valóban megtörténtek-e, hogy pontosan úgy történtek-e a dolgok – a legendában annak mondanivalója, üzenete a legfontosabb.
    Vagyis a "legenda" szó jelentése elsősorban nem egyfajta történet, hanem "jelmagyarázat", vagyis útmutatóul szolgál akár egy rajz jeleiről, akár az élet jelenségeiről, akár eszmények ideáiról van szó.

 

 

 

Szólj hozzá

saját nyelv