2017. dec 21.

Mozi és modern mitológia

írta: Trezor atya
Mozi és modern mitológia

banner-starwars.png

Avagy rövid a tűnődés a Csillagok háborúja és a Mátrix filmek kapcsán.

Múltkor szembejött velem egy kis eszmecsere, melyben az egyik fél egy olyan könyvet ajánlott, ami a Csillagok háborúját a buddhista tannal (Buddha-Dharma) veti össze, mire a másik fél egy olyan könyvvel kontrázott, ami a taoizmussal. Épp volt egy kis időm, hogy röviden reagáljak erre írásban:

A Csillagok háborúja világa is egy olyan univerzális gyurma, amiben mindenki a saját meglátásait hajlamos észrevenni. A karddal vívó nemes harcosokba a Camelot-rajongók beleláthatják a kerekasztal lovagjait, de a kínai és japán kardforgató harcművészeket is egyaránt. A Mátrixban ki-ki a maga ízlése szerint veheti észre Hillary Putnam-et, René Descertes-ot, Platónt, buddhizmust, tradicionalizmust, hermetikát, akármit. Volt régebben egy Joseph Campbell nevű figura, akinek egy beszélgetés szöget ütött a fejében és elkezdte összevetni egymással a legkülönbözőbb kultúrák meséit, legendáit, mítoszait és meglátta benne a közös motívumokat, építőköveket. (Én például biztosnak érzem, hogy a Mátrix megírásához Michael Ende: Momo című remek meséje is közrejátszott.) Tapasztalatait meg is írta Az ezerarcú hős című könyvében (pár éve magyarul is kiadták). Állítólag ezt a könyvet még marha régen fel is fedezte magának egy hollywoodi forgatókönyvíró, aki készített magának egy kivonatot, hogy miképp is kell modern mesét/legendát írni, mik azok, amiknek szerepelnie kell benne. Ez be is jött neki, de más filmgyártók is megneszelték e kivonat létezését, aztán sikeresen meg is lovasítottak a fickótól, utána már kézről kézre járt és állítólag ma is ez alapján tanulják, hogyan kell készíteni hősi filmet... csak valaki kreatív és jót hoz ki belőle, valaki pedig bamba és klisés filmet. A Whitehead nevű filozófus azt találta mondani, hogy a nyugati filozófia nem más, mint Platónhoz írt lábjegyzetek összessége. (Whitehead maga keresztény volt, de buddhista szemszögből is jól rá lehet cuppanni, ahogy Eckhart mesterre is.) A mesék, mítoszok és legendák pedig még Platónt is megelőzték. A kultúrák hatottak egymásra, át-átszőtték egymás életét,csiszoltak és gazdagították is egymást. Egy-egy ilyen modern mesét, amit tudhatóan és szándékosan sok sztoriból raktak össze, kár lenne belepréselni csak az egyik vagy csak a másik kultúrával felcímkézett fiókba, mert így is úgy is ki fog lógni valami, az így kapott rendezettség pedig csak a tudatunk kényelmét és hiúságát szolgálja, nem kapunk valós képet.

“Minden vallás, ami az isten egy-egy ősvonását emeli fel, túl szűk a mi szívünknek.” – ezt Soren Kierkagaard mondta.

“Ha saját házad táján tiszta a kert, s a fákon zamatos, érett gyümölcsök lógnak, a szomszédok, s a vándorok betérnek hozzád egy teára, akkor kezdj el gondolkodni azon, hogy valamit nagyon rosszul csináltál…” – ezt pedig nem ő mondta, de még ütősebb...

 

 

 

Szólj hozzá

mozi saját sablon világnézet misztika reagálás