2011. júl 16.

Az árnyék mozdulatlan

írta: Trezor atya
Az árnyék mozdulatlan

Egy fura élmény ("weird flash") vonatról bámészkodva

Történt pedig, hogy a vonaton száguldva épp bámultam ki a bringatároló ablakán (hazafelé jövet a Velencei-tóról). Szép napos idő volt és a vonat elsuhant valami zöldrefestett, fémfalú üzemépület mellett, ami előtt egy sárga daru állt. A száguldó vonatablakból a táj is mozogni látszik, vele együtt a zöld üzemcsarnok és a sárga daru is előtte, ráadásul mivel közel volt a vonatsínekhez, a perspektíva változása is látványos volt, nem beszélve a késő délutáni sajátos napsütésről. Tisztára mint egy színes-szagos 3D moziban. A vonat száguldása miatt úgy tűnt a daruról is, hogy helyet változtat, a perspektíva gyors változása miatt pedig úgy tűnt, mintha forogna, tehát önálló mozgása (hovatovább: akarata) is van. Eddig csak egy szép élmény, szép színekkel. Aztán észrevettem egy apróságot: a Nap ugyanabból a szögből sütötte a darut, aminek árnyéka épp a zöld hodályra vetült. És ebben egy abszurd kép tárult fel: a daru haladt és mozgott, miközben nem haladt és nem mozgott. Állt és halott volt.

(2011. július 16.)

Sem a szél, sem a zászló
(Kapujanincs átjáró, 29. kung-an)

A szél csattogtatott egy templomi zászlót. Két szerzetes vitatkozni kezdett erről. Az egyik azt állította, hogy a zászló mozog, a másik azt állította, hogy a szél mozog. Vitatkoztak, érveltek, de nem tudtak sehogy sem megegyezni. A Hatodik Pátriárka közbelépett:
– Nem a zászló mozog, és nem is a szél. Csak a ti elmétek.

 

Mummon kommentárja:
Sem a szél nem mozog, sem a zászló, sem az elme. Hogyan látjátok most a pátriárkát? Ha mindezt mélyen megértitek, akkor be fogjátok látni, hogy a két szerzetes, akik vasat árultak, aranyhoz jutottak. A pátriárka nem vette komolyan a dolgát, nem büntetett. Bolyongott tovább a kolostorban.

 

Szél vagy zászló, avagy elme?
Melyik mozog? Egy se jó!
Nyakló nélkül ha csak szájalsz
Hibázhatsz, tudni való.

Massive Attack: Rising son

Szólj hozzá